HÄSTARNA


Jag har i hela mitt liv haft en passion för hästar. Från jag var liten flicka och satt i baksätet på föräldrarnas bil och utropade ”Åh” så fort jag såg en häst bredvid vägen, till mina egna islandshästar som går i en stor hage utanför köksfönstret.


Jag  kämpade med att lära mig rida, tävla lite och samtidigt ha en bra kontakt med hästen. Det funkade någorlunda tills min äldsta häst, som alltid varit väldigt lydig, sade, nej, jag vill inte mer, när han var 22. Jag började träna min unghäst, först belöningsbaserat för jag ville att hon skulle må bra. Men jag fick inte till det när jag skulle börja rida på henne. Det var som hon protesterade med hela sitt hjärta. Jag kollade henne hos veterinär och kiropraktor och efter en smärre behandling av en snedhet i ryggen fortsatte vi. Dock var hon fortfarande väldigt motvillig, även när vi skulle rida ut.


Så kom jag i kontakt med ett förhållningssätt till hästar som bygger på kärlek, öppen kommunikation och fri vilja. Tänk om du satt med din bästa vän på ett fik och du säger: ”åh vad jag är shoppingsugen, ska vi dra iväg till gallerian?” Din bästa vän säger: ” nej, jag är inte sugen på det idag, men gärna en annan dag.” Då accepterar du det och ni bestämmer en annan dag. Men med hästen har man i regel bestämt sig vad man ska träna den dagen, går ut i hagen och tar på grimman och sätter igång. Hade du gjort så med din vän, tvingat med henne till gallerian, hade ni säkert inte varit vänner mer. Men de flesta hästarna accepterar, de ger sig och lyder. En del hästar protesterar, de blir problemhästar och skickas från tränare till tränare, säljs eller slaktas.


Så att träda in i hästarnas värld, på hästarnas villkor, i hästarnas energi, blir en läkande process för både människor och hästar. Jag har sett en blick i min gamla häst efter att jag börjat med denna nya ”träning” och samvaro, som jag aldrig sett förr. En blick av glädje, frihet och stolthet, som aldrig funnits där tidigare. Det är värt allt. Och det kan hästen hjälpa dig att hitta hos dig. Från hjärnan till hjärtat. Du kan hitta hem till dig.